1 av 6
Lukas Ström och Simon Forsberg från Ormbergsskolans årskurs 6 i Luleå besöker datacentret i Teknikens hus. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
2 av 6
Joel Kjellgren, platschef för Facebooks datacenter i Luleå, är nöjd med utställningen på Teknikens hus. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
3 av 6
I Teknikens hus datacenter kan man bygga en server. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
4 av 6
Fiberoptiska kablar åskådliggörs i Teknikens hus modell av ett datacenter. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
5 av 6
I Teknikens hus datacenter kan man även ta en selfie. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
6 av 6
Teknikens hus verksamhetschef Helena Moosberg-Bustnes och Facebooks vice president för infrastruktur Delfina Eberly inviger med hjälp av elever från Ormbergsskolan i Luleå. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Facebooks datacenter i miniatyr på Teknikens hus i Luleå

Projektledaren: Ett nytt fenomen som är svårt att förklara
5:25 min

Gruvnäringen, rymden och skogsindustrin finns redan representerat på Teknikens hus i Luleå. Men efter etableringen av amerikanska datajätten Facebooks serverhallar finns nu även ett datacenter i miniatyr.

Men det var en utmaning att göra den nya industrin begriplig i en utställning, berättar projektledaren Britt-Marie Forslund på Teknikens hus.

– Då måste man backa till vår egen publik som är från de allra minsta till intresserade vuxna. I det här fallet är det ett nytt fenomen som är svårt att förklara, kanske särskilt för vuxna som kanske inte kopplar det till sin egen vardagsteknik, säger hon.

I utställningen kan man med hjälp av pusselbitar bygga ihop en server med dess olika beståndsdelar, se den på nära håll och även se hur datatrafiken färdas över världen i fiberoptiska kablar samt hur temperaturen styrs i serverhallarna. Som en rolig grej kan man även ta en selfie som publiceras på en skärm i lokalen.

Vid invigningen i dag fanns representanter för näringslivet och kommunen på plats, skolelever och förstås den amerikanska datajätten Facebook som gjorde tummen upp och tryckte på den i sammanhanget ofrånkomliga gilla-knappen.

Facebook som etablerat stora serverhallar i Luleå för att ta hand om sina användares datatrafik i det sociala nätverket. Och det var bolaget självt som kom med idén att göra en utställning om Norrbottens nya industri, berättar Facebooks platschef i Luleå Joel Kjellgren.

– Vi såg hur Teknikens hus representerade hela Norrbotten med alla industrier som finns och vi tyckte att vi också borde vara representerade som en industri som växer i Norrbotten, säger Joel Kjellgren som hoppas att utställningen ska hjälpa till att skapa intresse för jobba i branschen.

I helgen är det gratis entré till utställningen i Teknikens hus i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".