Kommunhuset i Boden. Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio.

Hemtjänstföretag polisanmält

Bodens kommun har idag polisanmält ett privat hemtjänstföretag efter misstanke om ekonomiska oegentligheter.

Det handlar om att både kommunen och en kund har betalat för hemtjänsttimmar som inte utförts.

Utredningen om eventuellt brott ligger nu hos polisen och kommunen har också inlett en internutredning som ska titta på uppföljning och kontrollfunktioner för hemtjänsten.

– Vi har misstankar om att det aktuella företaget fakturerat kommunen för timmar som inte utförts och utifrån det har kunden sen fått betala för dessa timmar, säger Catharina Liljeholm, socialchef Bodens kommun i ett pressmeddelande

Från kommunen kommer man nu ersätta kunden i väntan på polisens utredning som får visa om misstanken stämmer.

Bodens kommun kommer även titta närmare på timrapporteringen hos det aktuella företagets kunder. De kontroller som annars görs regelmässigt är stickprov, men efter årsskiftet kan det även bli aktuellt med utökade kontroller och uppföljning från kommunen.

– Redan innan det här kom fram har vi känt att vi har brister i återrapporteringen gällande hemtjänsten. I ett förslag inför nästa års budget vill vi tillsätta två tjänster på biståndsenheten som ska jobba just med kontroll och uppföljning. Självklart vill vi att alla Bodens hemtjänstkunder ska känna sig säkra på att de får de tjänster de betalar för, säger Catharina Liljeholm.

Stycke 4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".