Mathias Bergh, initiativtagare till "Pite Nattvandrare", står här vid platsen där en 27-åring dödades natten till söndagen den andra november. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.

Nattvandrare vill skapa ett tryggare Piteå

Mathias Berg: Det måste bli tryggare i stan
1:26 min

Nu är en förening för Pite Nattvandrare på gång. Efter mordet på en 27årig man mitt i centrala stan på öppen gata så fick initiativtagaren Mathias Bergh nog och vill bidra för att folk ska känna sig trygga i stan.

Natten mellan lördagen den första november och söndagen den andra, mördades en 27-årig man mitt på öppen gata utanför Kalles Krog i centrala Piteå.

Stämningen har varit tung i stan sedan dess, och pitebon Mathias Berg kände att nån måste göra något.

- Varje gång jag går hem efter en pubrunda så känner jag mig otrygg. Det händer hemska grejjer hela tiden, det måste bli tryggare i den här stan nu, säger han.

Därför startade han en grupp på Facebook, "pite nattvandrare", och intresset för att vandra på stan under festkvällar var genast stort.

- Över 240 personer har visat intresse i nuläget. Det är kul, men samtidigt såklart sorgligt att det ska krävas en så här hemskt händelse för att folk ska engagera sig, säger Mathias Bergh.

Idag hålls ett första informationsmöte och nästa vecka ska initiativtagarna träffa kommunen. Målet är att bilda en förening som ska kunna ha folk på stan onsdagar, fredagar och lördagar.

- Det här är ett litet steg i rätt riktning för att skapa ett tryggare Piteå, säger Mathias Berg.

Även polisen i Piteå ser positivt på initiativet. Peter Lundmark är biträdande enhetschef för Polisen i Piteå Älvdal och han säger att vuxna på stan alltid ger en lugnande effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".