Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot vården efter självmord av patienter inom psykiatrin

Landstinget bemöter kritiken om brister i vården
1:34 min
1 av 2
2 av 2

Den psykiatriska vården i Norrbotten har fortfarande brister när det gäller att förhindra att patienter begår självmord. Det visar en granskning som P4 Norrbotten gjort efter 18 Lex Maria-anmälningar och beslut efter patienters självmord inom psykiatrin de senaste två åren.

Det är obligatoriskt att landstinget gör en Lex Maria-anmälan efter ett självmord och sedan tillsammans med Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, utreder händelsen.

I de beslut som IVO sedan fattat noterar vi en återkommande kritik mot den psykiatriska vården i Norrbotten. Det framkommer brister i personalens kompetens, brister i riskbedömningen av patienters självmordstankar, att kontakten med socialtjänsten och med anhöriga har brustit, liksom kontakten mellan den slutna och öppna psykiatriska vården.

Uppföljning visar att inte mycket har hänt

P4 Norrbotten har tidigare granskat sjävmorden som begåtts av patienter som vårdats inom den slutna eller öppna psykiatriska vården i Norrbotten.

I de Lex Maria-utredningar som gjordes under 2011 och halva 2012, riktade Socialstyrelsen upprepad och många gånger skarp kritik mot både den öppna och slutna psykvården i länet.

Idag, två år senare, visar en ny granskning att bristerna kvarstår. Bland annat att bedömningen av självmordsrisken, personalens kompetens, kontakten med anhöriga och öppenvården brister.

En Lex Maria-utredning gjordes om en patient som skrev ut sig från psyket och åkte hem, men fick vänta i över tre månader på att få en kontaktperson av öppenvården. Det trots en dokumenterad självmordsrisk.

Socialtjänstens önskan om att planera vården tillsammans med landstingets läkare, förbisågs.

Patienten tog livet av sig sex månader efter utskrivning, utan att ha varit i kontakt med öppenvården.

Länssamordnare Karin Nordberg menar att vården behöver hjälp att förhindra självmord och hon tror inte det handlar om att landstinget har för lite resurser, eller använder dem fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".