Avsågat hagelgevär i grova rån

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för fyra av de fem unga män som är åtalade för rånen mot restauranger i Boden- och Luleåområdet.

Rättegången avslutas idag och åklagare Lindha Strömberg yrkade på fängelse för grovt rån på mellan fyra och sex år för fyra av de fem åtalade.

Den femte, en 17-åring, ansåg åklagaren ska dömas till sluten ungdomsvård i två år. Tre av de åtalade har erkänt brotten.

I sin slutplädering menade åklagare Lindha Strömberg att hon hade en rubust bevisning, bland annat genom att tre av de åtalade har erkänt och att deras enskilda berättelser samstämmer. Hon ansåg också att de inblandade skulle dömas till grovt rån då de vid rånen hade haft ett laddat vapen, ett avsågat hagelgevär, med sig. När det handlade om att alla fem åtalade varit inblandade ansåg åklagaren att det inte finns några oklarheter då de alla fem har delat på bytet och varit med vid båda rånen.

Det var en helg i september som Rönnbäcks gatukök i Boden och Restaurang Mamma Mia i Luleå utsattes för rån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".