Joanna Löfbom och Johan Bissmark från Jutiskalendern 2015. Foto: Lars Westerlund

Jutisbor och ett kommunalråd klär av sig mot barncancer

För åttonde året i rad ger den norrbottniska byn Jutis utanför Arjeplog ut en nakenkalender med bilder från omgivningarna. I kalendern 2015 syns par som visar sina gemensamma intressen.

Just nu är det två barn i byn som slåss mot cancer, så kampen mot cancer är det ändamål byaföreningen helst skänker pengar till.

– För oss har det alltid varit viktigt att bidra till samhällets utveckling på alla sätt vi kan, skriver byaföreningens ordförande Fredrik Westerlund i ett pressmeddelande.

Från början var samtliga modeller Jutis-gubbar, men byn har föryngrats och kalendern med den. Ett år var det bara kvinnor med i kalendern, en tid gällde principen "varannan damernas" och kalendern för 2015 porträtterar par och deras gemensamma intressen.

I varje kalender finns det en "outsider", det vill säga någon som inte har sina rötter i Jutis, men ändå är med i kalendern. I år är det Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson (S) och hennes make, bankmannen Stephan Jansson.

– När man får en sådan här fråga ställer man upp för det goda syftet, och sedan håller man tummarna för att inte folk ska vända det emot en. Fast lite svettig på ryggen har jag allt varit, säger Britta Flinkfeldt Jansson, i ett pressmeddelande.

– Stephan och jag bjuder gärna på detta och jag kan tycka att det är nyttigt att oretuscherade 49-åringar också vågar synas, fortsätter Flinkfeldt, som kommer till P4 Norrbottens morgonprogram cirka klockan 8.10 på tisdag för att berätta om sin medverkan i Jutiskalendern.

Kalendern säljs av byns ideella krafter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".