Kammaråklagare Anna Bergström. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Skötte knarkaffärer från fängelset

Åklagaren: Breven är viktiga
1:34 min

I dag var det första rättegångsdagen mot de fyra män som åtalats misstänkta för inblandning i den omfattande knarkhärvan i Luleå. De fyra ska enligt åtalet ha hanterat fem kilo amfetamin och delar av det ska en av de åtalade ha haft på sin restaurang. 

De fyra män som fanns i Luleå tingsrätt idag har alla olika roller i den omfattande knarkhärvan. Den som till stor del styrde affärerna satt i fängelse men han kommunicerade med brev med en person i Luleå som gjorde upp affärerna. Amfetaminet hanterades på en av Luleås restauranger med ägarens vetskap och inblandning. Ytterligare en man var delaktig, bland annat med att driva in skulder.

Men en pusselbit saknas och det är den man som leverat de fem kilona amfetamin. Han är på fri fot men anhållen i sin frånvaro. Det var bilden som kammaråklagare Anna Bergström under måndagen la fram för tingsrätten när rättegången inleddes.

De fyra inblandade förnekar alla inblandning i härvan men medger att de brukat en del knark för egen del. Som bevisning har åklagare Anna Bergström förutom det parti knark som hittades i restaurangen en omfattande brevväxling, telefonsamtal och sms som skett mellan de fyra männen. Just brevväxlingen var något som åklagaren lade stor vikt vid i sin sakframställan.

Det var i augusti som polisen, efter en tids spaning, slog till mot restaurangen i Luleå och vid en husrannsakan beslagtogs en större mängd narkotika. Inledningsvis i rättegången har åklagaren redogjort för den brevväxling som varit mellan två av de inblandade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".