Catrine Norberg, dekanus för filosofiska fakulteten, LTU. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Rekordmånga kvinnliga professorer

2:20 min

I helgen blev sjutton nya professorer vid Luleå tekniska universitet högtidligt installerade. Sju av de sjutton nya professorerna är kvinnor.

Catrine Norberg, dekanus för filosofiska fakulteten vid Luleå tekniska universitet, LTU, kommer i håg hur det var när hon började för cirka tio år sen.

– Då fanns det bara fyra kvinnliga professorer, så läget är ju bättre nu även om LTU med sjutton procent kvinnor som har professorstitel ligger under rikssnittet som är 22 procent, säger Norberg.

Sen 2009 har de nya professorer som tillsatts varit en eller två kvinnor per år, förutom 2011 då de var fem stycken. Så det verkar som ett trendbrott nu, enligt Catrine Norberg.

Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation, är en av de färska professorerna från i helgen.

– Med tanke på arbetsbördan och vad det innebär var jag inte säker på att jag skulle bli professor från början. Men när jag hade bestämt mig och berättade det för min fyraåring så verkade hon ledsen, och sa sen "mamma, ska du få skägg nu?". Så till-och-med barn verkar ha en bild av att professorer är män, säger Anna Öhrwall Rönnbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista