Svensktalande föräldrar vill att barnen lär sig meänkieli och finska

Allt fler unga föräldrar i Övertorneå kommun som själva inte lärt sig meänkieli vill nu att deras barn ska få lära sig meänkieli och finska i förskolan.

Det vanligaste är att föräldrarna vill att barnen ska kunna prata språket med sina mor- och farföräldrar. Samtliga förskoleavdelningar i kommunen kommer att ha en minoritetsspråksansvarig förskolepedagog som behärskar finska och/eller meänkieli.

Eftersom Övertorneå är förvaltningskommun för finska och meänkieli ska barnomsorg helt eller delvis erbjduas på de språken.

Sari Oja, minoritetsspråkssamordnare, Övertorneå kommun, är nöjd över utvecklingen.

-- Det här är helt nytt. Under alla år som jag jobbat med minoritetsspråk i har jag inte upplevt att föräldrar som inte själv talar meänkieli vill att barnen ska lära sig det. Många av dessa föräldrar har varit med som barn när vi har haft sång- och sagostunder på finska och vill nu att deras barn också får uppleva det. Fantastiskt roligt, säger Sari Oja i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".