LKAB kan komma att drabbas av strejk i Narvik. Logistikchef Anders Björnström. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
LKAB kan komma att drabbas av strejk i Narvik. Logistikchef Anders Björnström. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Strejkhot mot LKAB

1:20 min

Norska lokomotivmannsförbundet kräver att hälften av malmtågen som går till och från Narvik även i fortsättningen ska ha norska lokförare. Men LKAB håller inte med.

– Vi uppfattar det som väldigt arrogant att LKAB inte vill förhålla sig till en 50-50-fördelning, säger fackförbundets ordförande Rolf Jörgensen.

Fackförbundet kräver att fördelningen skrivs in i kollektivavtalen. Rolf Jörgensen menar att det handlar om att värna om arbetstillfällena i Narvik.

Men här har förhandlingarna alltså strandat och enligt Rolf Jörgensen inleds en medling mellan parterna om ett par veckor.

– I värsta fall blir det strejk om man inte blir eniga där, säger han.

Anders Björnström är LKAB:s logistikchef och han hänvisar till förändrade regelverk.

– Vi måste ha möjlighet att styra lokförarna till där behovet är störst. Vi kommer fortfarande ha kvar lokförare i Narvik, vi har sagt att vi inte ska minska bemanningen, säger han.

Att LKAB skulle vara arrogant under förhandlingarna håller han inte heller med om.

Men en strejk kan inträffa ännu tidigare eftersom förhandlingarna som rör bemanningen i Narviks malmhamn också har strandat. Där inleds medlingen mellan arbetsgivarorganisationen och berörda fackföreningar redan på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista