Landaren Philae frigör sig från Rosetta och påbörjar sin färd mot kometen 67P. Foto: ESA
Landaren Philae frigör sig från Rosetta och påbörjar sin färd mot kometen 67P. Foto: ESA

Lyckad landning på kometen

"Det är ett stort ögonblick"
1:16 min

Landaren Philae från den europeiska rymdorganisationen ESA:s sond Rosetta har lyckats landa på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Vetenskapsradion rapporterar om landningen

En liten diskmaskinsformad landare ska för första gången klamra sig fast på en fyra kilometer bred komet som färdas i 64 000 kilometer i timmen.

Vid tiotiden på förmiddagen uppgav den europeiska rymdorganisationen ESA att farkosten Rosetta släppt landaren Philae mot kometen 67P/Churyumov.

Syftet med landningen är att ta bilder och prover och genomlysningar av kometen, och att på det viset få fram information om hur vårt eget solsystem en gång bildades.

Fakta om kometen

Kometen 67P är cirka fyra kilometer bred. Kometen är ett objekt som kretsar runt solen och rör sig ungefär mellan jordens och Jupiters banor.

Kometen har valts ut för att den är relativt närbelägen. De flesta kometer ligger mycket längre bort och är svåra att nå. Rosetta har under tio år farit fem varv runt solsystemet för att kunna komma ikapp kometen.

Kometerna härstammar från solsystemets uppkomst för 4,5 miljarder år sedan. De består av material som blivit över när planeterna bildades.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".