Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) om misstänkt rasism på bussar. Foton och montage: Sveriges Radio.
Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) om misstänkt rasism på bussar. Foton och montage: Sveriges Radio.
Kiruna

Nekades åka buss på grund av hudfärg

Misstänkt rasism på bussar
1:23 min

Flera personer med utländsk bakgrund i Kiruna har i SVT:s program Nordnytt berättat att på grund av deras hudfärg har det hänt att de inte har fått åka med i lokaltrafikens bussar.

Det är Hörvalls buss som kör kollektivtrafiken i Kiruna och P4 Norrbotten har varit i kontakt med företagets vd Petter Hörvall som inte vill ställa upp på en inspelad intervju. Men han säger i alla fall att busschauffören inte längre jobbar kvar i företaget.

Polisens bekräftar att det har gjorts flera polisanmälningar och rubriceringen är ofredande. Det ska också hållas förhör med den misstänkte chauffören.

Kirunas socialdemokratiska kommunalråd Kristina Zakrisson reagerar starkt på det som har skett och tycker att det är oacceptabelt.

– Vi kanske måste när vi gör upphandlingar peka på att kommunens uppfattning är att det är viktigt att respektera alla människors lika värde men det borde vara en självklarhet.

Kristina Zakrisson säger också att kommunen inte kommer att vidta några åtgärder i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".