EU-parlamentet
Foto: Fredrik Persson/TT

20-årsdagen för ”Ja till EU”

"Jag minns att jag röstade ja och det ångrar jag idag"
1:37 min

Idag är det 20 år sedan som svenska folket rösta ja till medlemskap i EU. I Norrbotten var motståndet mot medlemskapet starkt.

Det är mycket som har hänt sedan Sverige röstade ja till medlemskap i EU för 20 år sedan. Charlotta Söderberg är statsvetare på LTU och hon berättar att det till exempel har blivit lättare att både studera och arbeta inom EU.

– Ungefär 60 procent av de beslut som tas inom landstinget och på kommunal nivå är direkta resultat av vårt medlemskap i EU, säger hon.

Men motståndet mot att gå med i EU var stort i Norrbotten.

– När man tittar på röstsiffrorna från valet för 20 år sedan så var det bara kring 34 procent av norrbottningarna som röstade ja till EU, säger Charlotta Söderberg.

Idag, 20 år senare, går tankarna åt lite olika håll bland Luleåborna. Monika Nilsson röstade ja i valet, men nu ångrar hon sig.

– Jag tycker ingenting har blivit bättre, säger Monika Nilsson.

Luleåbon Håkan Stenmark, som också jobbar inom Lantbrukarnas riksförbund, har märkt av en stor skillnad från dag ett då Sverige röstat ja till EU.

– Vi har gått från 99 procents självförsörjning till under 50 procents självsförsörjning. Det är väldigt drastiska förändringar, säger Håkan Stenmark.

Statsvetaren Charlotta Söderberg vill ändå poängtera att Norrbottens bruttonationalprodukt är näst bäst i hela Sverige – det är bara Stockholm som har högre.

– Det går väldigt bra för Norrbotten just nu, och jag tror en anledning är att vi är med i EU och har tillgång till den stora marknaden som EU utgör, säger Charlotta Söderberg, statsvetare på Luleå tekniska universitet.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".