Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA
Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA

Första bilden efter landning på kometen

Nu uppges rymdsonden Rosettas landare stå stadigt på kometen. Efter landningen på onsdagskvällen uppstod problem med fästa på kometen.

Enligt data som forskarna har tagit del av ska Philae ha landat tre gånger på kometen eftersom harpunerna inte kunde fästa på kometens yta. Det rapporterar nu European Space Agency (ESA) på landaren Philaes twitterkonto.

Det är fortfarande oklart hur pass stabilt Philae står på kometen, skriver BBC. ESA ska hålla en presskonferens kl 14.00 på torsdagen och informera hur landningen har påverkat Philae.

Det var under onsdagskvällen som rymdsonden Rosettas landare Philae nådde sitt mål 500 000 000 kilometer från jorden. Det är första gången som en rymdfarkost har lyckats landa på en komet.

Rymdsonden Rosettas resa startade redan 2004 och målet är att att ta prover på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Man hoppas på så sätt få svar på frågor som hur liv uppstod på jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".