Årets julgran tronar över Storgatan i Luleå.
Storgatan i Luleå. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio Norrbotten.

Ordningsvakter ges utökat ansvar i Luleå

Polisen i Norrbotten ger nu ordningsvakter i Luleå möjlighet att agera på ett större geografiskt område i centrala stan.

De utsedda ordningsvakterna kommer att kunna ingripa mot ordningsstörningar utmed Storgatan (från Tullgatan till Prästgatan), Skeppsbrogatan (från Rådstugatan till Prästgatan), samt i vissa närliggande områden, skriver polismyndigheten i ett pressmeddelande.

Polisen vill under en försöksperiod från november i år till sista december 2016, samarbeta mot störningar och brott i stadsmiljön.

– Vi anser att ett utökat ansvarsområde för våra ordningsvakter kan bidra till att skapa en tryggare miljö för alla som vistas i centrala stan, och då kanske främst under kvällar och nätter, säger Håkan Ershammar, kommissarie vid Polismyndigheten i Norrbotten.

För att få tjänstgöra som ordningsvakt inom det utpekade området ska polisen först ge sitt godkännande.

– Anledningen till att det är ett begränsat antal ordningsvakter som får detta förordnande har sin grund i att vi vill kunna genomföra en kvalitativ utvärdering av försöket, förklarar Håkan Ershammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".