Kvinna säljer sex på gatan. Foto:
Foto: Tomas Oneborg/TT
Luleå

Tips från hotell avslöjade sexköp

"Ett sexköp kommer att äga rum här ikväll"
1:43 min

Det är tack vare utbildning av dels poliser, dels hotellpersonal som polisen i veckan kunde avslöja ett pågående sexköp i Luleå.

Det konstaterar förundersökningsledaren, Per-Olov Andersson:

--Vi har ju haft hjälp av citygruppen i Stockholm att utbilda hotellpersonal i vilka tecken man kan titta efter och hur man kan dra slutsatsen att det rör sig om sådan här typ av verksamhet. Och ja, det är ju en bidragande orsak till det hela, helt klart, säger Per Olov Andersson.

Vad är den största förtjänsten som går att koppla till det här fallet?

– Jag tror att många nog har fått upp ögonen för den här typen av brott och hur man kan handlägga den här typen av brott på fältet med spaning. Och hur man kan göra det på ett taktiskt och bra sätt.

Ett taktiskt, bra och enkelt sätt – så sammanfattar polisens förundersökningsledare Per-Olov Andersson ingripandet som gjordes av polisen särskilda insatsgrupp tidigare i veckan. 

Det handlar om att polisen här i länet, tack vare tips och råd från kollegor från prostitutionsgruppen i Stockholm, faktiskt fått konkret hjälp att inte göra en sån här spaningsinsats för svår. Och det här hoppas Per-Olov Andersson ska få betydelse även framöver:

– Att man kanske då inte förstorar och gör saker och ting svårare än vad de är, och inte tar för lätt på det heller. Utan att man helt enkelt inriktar sig och gör en insats utifrån den personalresurs man har.

Tipset kom från vandrarhemmet i veckan: "Ett sexköp kommer att äga rum här ikväll." Och spaningen som gjordes av ett relativt litet antal poliser slutade i att den 49-åriga mannen från länet och den 19-åriga tillresta kvinnan togs på bar gärning under den pågående sexakten. Det här är det första avslöjade sexköpsfallet på ganska lång tid för polisen i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".