Hockeydomaren Linus Öhlund i Älvsbyns ishall. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Hockeydomaren Linus Öhlund i Älvsbyns ishall. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio.
Hockeydomaren Lins Öhlund från Älvsbyn. Foto: Jessica Gow/TT.
2 av 2
Hockeydomaren Lins Öhlund från Älvsbyn. Foto: Jessica Gow/TT.

Linus från Älvsbyn dömer hockey-VM

"Jag får nästan nypa mig i armen"
1:17 min

Att välja bort julklapparna och julmaten för att istället arbeta som domare i en kall ishall kan låta märkligt, men inte för Linus Öhlund från Älvsbyn. Han är en av tre svenska domare som ska åka till Kanada och döma i årets junior-VM.

Linus är 35 år gammal och arbetar som professionell domare för Svenska hockey ligan, SHL, och han är ständigt på resande fot. I höstas fick han beskedet att han ska få åka till Kanada och döma i junior-VM i ishockey, något som varit lite av en dröm för honom.

– Det är jättestort. I domarkretsar så är det den största turneringen du kan ha det här året. Jag skulle vilja säga att det är näst störst efter OS.

Men det var långt ifrån självklart att det skulle bli just Linus som skulle få åka, konkurrensen är nämligen väldigt stor, inte bara i Sverige utan även utomlands.

– Bara Kanada har cirka 50 000 licensierade hockeydomare.

Att junior-VM sker just i Kanada gör det hela ännu större tycker Linus och när beskedet kom så var svaret givet, trots att jul- och nyårsplanerna får flyttas.

– Det här är nästan once in a lifetime i och med att det går i Kanada, så det var aldrig någon tvekan om att tacka nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".