Med ett montage av fem bilder från Rosettas kamerasystem Osiris ska söks Phileas nedslagsplats. Foto: ESA
1 av 3
Med ett montage av fem bilder från Rosettas kamerasystem Osiris söks Phileas nedslagsplats. Foto: ESA
Philae väntades landa vid den röda punkten, men nu befinner den sig någonstans bit därifrån.
2 av 3
Philae väntades landa vid den röda punkten, men nu befinner den sig någonstans i det blåmarkerade området. Foto: ESA
Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA
3 av 3
Första bilden av Philae på kometens yta. Foto: ESA

Rosettas landare har börjat borra i kometen

Kan undersöka materialet
0:44 min

Landaren Philae, som skickades ut från rymdsonden Rosetta i onsdags, har börjat borra sig ner genom kometens yta under natten, rapporterar Vetenskapsradion. Men den landade i skugga och får ingen energi från solpanelerna.

Alla instrument verkar fungera på landaren. Men den har inte landat exakt på rätt plats. Problemet med det är att den har hamnat i skugga så att solpanelerna på den inte kan ladda upp landaren med ny energi. Och det här betyder att den måste förlita sig på sina reservbatterier som bara räcker ett par dygn.

Men trots det har den redan fått hel del uträttat för att till exempel ta reda på hur hårt materialet i kometen är. Under natten har den börjat använda en borr för att kunna undersöka det material som kometen består av.

– Det är roligt. för då har man alltså verkligen börjat undersökningarna av kärnan och inte bara vad man ser från ytan, säger rymdforskaren Anders Eriksson vid Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".