Tejpade plastförpackningar med misstänkt narkotika. Foto ur polisens förundersökning.
1 av 4
Tejpade plastförpackningar med misstänkt narkotika. Foto ur polisens förundersökning.
I den här plastbacken förvarades knark. Foto ur polisens förundersökning.
2 av 4
I den här plastbacken förvarades knark. Foto ur polisens förundersökning.
Anteckningsbok med knarkaffärer noterade. Foto ur polisens förundersökning.
3 av 4
Anteckningsbok med knarkaffärer noterade. Foto ur polisens förundersökning.
Belagtagna, tomma påsar med fragment av pulver. Foto ur polisens förundersökning.
4 av 4
Belagtagna, tomma påsar med fragment av pulver. Foto ur polisens förundersökning.
Knarkrättegången i Luleå

Nyckelperson i knarkhärvan vägrade svara

Den tredje rättegångsdagen i den omfattande knarkrättegången i Luleå har nu avslutats. Efter lunch förhördes den 30-åring som misstänks vara den som varit kontakt med knarkleverantören och som var anställd av krögaren samt 47-åringen som enligt åklagaren ha skött affärerna från fängelset.

30-åringens bild är inte densamma som den som krögaren gav i Luleå tingsrätt på förmiddagen. Han var fåordig i förhören och sa att han köpt knarket av krögaren.

Om narkotikan på resturangen, som hittades i kylrummet, sa han att han inte visste mer än att den fanns eftersom att han lagt tillbaka en påse knark i den.

Under förmiddagens förhör menade krögaren att 30-åringen var den som var styrande i knarkaffärerna. Om de anklagalserna säger 30-åringen att han har förståelse för att krögaren vill skylla från sig då det handlar om allvarliga anklagelser.

En viktig del i åklagarens bevisning är anteckningsböcker och brev som hittats på 30-åringens arbetsplats. Åklagare Anna Bergström håller i anteckningsboken och bläddrar bland sidorna.

Om anteckningarna vill 30-åringen inte berätta och menar att de inte är från i år. Han säger att han inte har några kommentarer till det som är skrivet. Han återkommer flera gånger till att de inte är från i år men han han inte precisera varför.

Om de brev som också åklagaren har till sin bevisning över hur 30-åringen och en annan av de åtalade har kommunicerat kring knarkhandeln, vill inte heller den åtalade 30-åring säga något kring. Inte mer än att han läste breven och lade de på hög för att han inte förstod vad som skrevs.

I övrigt är han ganska oförstående kring den korrespondens som varit. Han säger att han var oerhört kränkt och orättvist behandlad eftersom han inte har något med knarkhärvan att göra. 

Han berättar att han inte är bekant med krögaren men med de andra åtalade. Trots att han inledde med att säga att han inte har något med knarkaffärerna att göra, så berättar han om den roll han haft, bland annat genom att driva in skulder.

Den 47-åring som kan anses vara en nyckelperson i härvan och som påstås ha skött knarkaffärerna från det fängelse där han avtjänade sitt straff, vägrade svara på några frågor från åklagaren. Det enda ha sa var att förnekade brott och att han inte svarade på några frågor.

47-åringen ska enligt åklagaren ha skött affärerna från fängelset. Han ska ha varit den som haft kontakt med säljaren i södra Sverige och sedan via brev  gett instruktioner till en medåtalad hur den vidare försäljningen skulle gå till.

Rättegången avslutas på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".