Vulkanen Bardarbunga på Island 2014 och Per-Erik Karlsson, IVL Svenska miljöinstitutet. Foton: IVL Svenska miljöinstitutet och Stefano Di Nicolo/TT. Montage: Sveriges Radio.
Vulkanen Bardarbunga på Island 2014 och Per-Erik Karlsson, IVL Svenska miljöinstitutet. Foton: IVL Svenska miljöinstitutet och Stefano Di Nicolo/TT. Montage: Sveriges Radio.

Vulkangaser från Island i norra Sverige

"Kan kännas på huden och tungan"
1:34 min

Ovanligt höga halter av svaveldioxid i luften har uppmätts på olika platser i Norrbotten och Västerbotten under september. Troligen är det vulkanutbrottet på Island som är orsaken, enligt forskaren Per-Erik Karlsson vid IVL Svenska miljöinstitutet.

I till exempel Nikkaluokta i Gällivare kommun har halterna av svaveldioxid i luften varit cirka 20 gånger högre än under en normal september.

Mest sannolikt är det vulkanutbrottet som fortfarande pågår på Island som är orsaken, enligt forskaren Per-Erik Karlsson vid IVL Svenska miljöinstitutet som genomför mätningarna.

– Man får nog gå tillbaka flera decennier i tiden för att hitta något tidigare exempel på så höga värden i norra Sverige.

Institutet genomför regelbundna luftmätningar i norra Sverige och siffrorna för september visar på ovanligt höga halter av svaveldioxid i luften i bland annat Nikkaluokta, Palovaara, Myrberg och Högbränna. I Nikkaluokta handlar det om ett medelvärde för årets september på ungefär sex mikrogram per kubikmeter luft. Och det är cirka 20 gånger högre än vad som har varit normalt för månaden de senaste tio åren.

Som jämförelse kan sägas att det tidigare målvärdet för svaveldioxid inom miljömålet Frisk luft sa att halten fem mikrogram per kubikmeter luft inte skulle överskridas som ett årsmedelvärde.

På Island är det många som mår dåligt på grund av gasutsläppen från vulkanen. Här i Sverige är halterna av svaveldioxid inte lika höga.

– Förmodligen är det så att vissa dagar har det varit väldigt höga halter, då kan man känna litegrann på huden och på tungan, säger Per-Erik Karlsson.

Mätningarna för oktober har inte ännu redovisats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".