Polisbil bakom avspärrning. Foto: Mikael Fritzon/TT.
Foto: Mikael Fritzon/TT.

Polis sprejade autistisk man

Polisen i Kiruna tog miste på person vid ett ingripande i augusti. De letade efter en person med Downs syndrom och trodde att de hittat honom. Men mannen, som lider av grav autism, kunde inte prata med poliserna utan drabbades av panik när de rörde honom, skriver nsd.se.

Polisen använde pepparsprej och slog honom med batong och när hans bror kom till undsättning sprejades även han, och fick dessutom en polishund bussad på sig.

Männen och deras pappa åtalades för hot och våld mot tjänsteman, samt våldsamt motstånd, men Gällivare tingsrätt anser att polisen borde sett att det var fel man.

"Det är inte olagligt att bli arg. Att brodern försökte få polisen att släppa mannen är i sig inte något brott" skriver tingsrätten, enligt nsd.se.

Pappan döms däremot för hot mot tjänsteman då han höjde en rörtång mot polisen. Även han sprejades och förseddes med handfängsel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".