Taket på kommunhuset i Kalix kommun. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Taket på kommunhuset i Kalix kommun. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

Ensamma Kalixbor ska få hjälp

"Det kan bli ett bättre liv"
1:34 min

Kalix kommun och Röda korset ska nu i ett unikt sammarbete erbjuda konstandfri hjälp till äldre, funktionshindrade och Kalixbor som lever i ofriviilig ensamhet.

Det kan handla om hjälp med praktiska ting som byte av gardiner eller glödlampor. Men också om att vara en medmänniska som kan finnas till hands för en pratstund.

– Målsättningen är att vi ska bryta människors ensamhet och att det kan bli ett bättre liv, säger Hans Sundell som är projektledare på Kalix kommun.

Själva Fixartjänsten i själv är inget nytt för Kalixborna som sedan tidigare haft möjlighet att få hjälp med att få en glödlampa bytt, att hälp med att sanda gårduppfarten, eller kanske ett lite tyngre lyft i hemmat om man saknat förmågan att utföra det själv.

Det nya är att kommunen nu sammarbetar med Röda korset och fixaren ska  även blir ett stöd för personer i ensamhet som kanske vill ha ledsagning vid sjukhusbesök eller helt enkelt behöver en pratstund då och då. Och den som ska göra det som Kalix alldeles egna fixare heter Jeannette Hällefors.

– Jag ska göra mitt bästa att hjälpa till med smått och stort och hjälpa människor med en bättre tillvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".