Linda Moestam, RFSL. Foto: Anton Åström.
Linda Moestam. Foto: Anton Åström.

Bättre hjälp till unga som mår dåligt

"Vi ska jobba förebyggande"
1:33 min

När norrbottniska ungdomar själva får skatta sin psykiska hälsa visar det sig till exempel att nästan var sjätte kvinnlig gymnasieelev i Boden ofta eller alltid känner sig nedstämd. Med anledning av det har ett pilotprojekt startats av Landstinget.

– Man måste prata om dom här sakerna, förklarar projektledare Linda Moestam.

Målgruppen för projektet är barn upp till 20 år. Tanken är att man ska jobba på ett väldigt generellt plan , det är inte möjligt att veta vilka som kommer må dåligt i framtiden. Några av dom inblandade aktörerna är därför Mödrahälsovården, Barn och Ungdomspsykiatrin, skolan och socialtjänsten.

– Unga mår mycket sämre i gymnasiet än i fjärdeklass, och det gäller framförallt unga flickor. 

I Boden och Haparanda ser siffrorna extra dåliga ut, vilket lett till att projektet kommer att börja där. Men det är ännu bara i startgroparna och ska förhoppningsvis utmynna i en modell som kommer att kunna användas även i andra kommuner. Linda Moestam berättar om vikten av tidiga insatser: 

– Vi kommer jobba förebyggande och främjande, och börjar redan under graviditeten. Det finns studier som visar att om du mår sämre under graviditeten så kan det påverka barnet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".