Polisbil. Arkivfoto: TT
Foto: TT

Polisman delges brottsmisstanke

Åklagare Pär Lindell: Enda möjligheten att höra honom som misstänkt
1:19 min

Den polisman som skottskadade en man i Kalix i samband med ett gripande delges misstanke om brott.

Det var i augusti som polis kallades till ett villaområdet i Kalix-Nyborg, där en man hade uppträtt hotfullt mot en närstående. Då mannen vägrade lyda order sköt polisen verkanseld mot honom. Ett av skotten träffade i magen. 

– Den polisman som sköt ska delges misstanke gällande vållande till kroppsskada alternativt tjänstefel, säger Pär Lindell, som är åklagare vid riksenheten för polismål.

Han baserar sitt beslut på att olika uppgifter kommit fram om händelseförloppet och hur det har sett ut på platsen. En av de två poliserna sköt verkanseld.

– Enda möjligheten att höra honom är som misstänkt, säger Pär Lindell.

Förhör med polismannen kommer inledas när en försvarare utsetts. Beroende av vad som kommer fram i förhören så avgör åklagaren Pär Lindell om han ska gå vidare med att begära åtal.   

Den skottskadade mannen är bland annat dömd för rån, narkotikabrott, egenmäktigt förfarande och flera fall av våld mot tjänsteman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".