Ensam kvinna vid broräcke. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Sexuella övergrepp men ingen vård

"Drömmen vore att det fanns hjälp att få"
1:26 min

Enligt forskning vid Uppsala universitet, så har var femte vuxen kvinna i Sverige och var tjugonde man, någon gång i livet utsatts för allvarligt sexuellt våld. Men för de kvinnor och män i Norrbotten som utsatts som barn och söker hjälp som vuxna finns inte hjälp att få inom landstinget.

De har sämre hälsa senare i livet än andra, och det finns en klar koppling till utsatthet senare i livet.

En som har erfarenhet av det är Maria. Hon utsattes för närmare tusen sexuella övergrepp av sin styvfar under hela sin uppväxt.

– Från början var det mer när mamma var borta, att han var i trosorna och ville att jag skulle känna på honom och så, minns hon.

När Maria började tredje klass började han försöka med samlag och så småningom lyckades han med det.

Maria var livrädd för att bli med barn och de återkommande övergreppen var en plåga under hela uppväxten.

Hon flyttade tidigt hemifrån och bildade egen familj. Men när styvpappan dog för 14 år sen, brast det för Maria och hon började söka hjälp hos den öppna psykiatriska vården för sina symptom, men att få specialiserad vård visade sig inte vara lätt:

– Jag mailade landstinget i Norrbotten och fick till svar att det finns ingen speciell mottagning för vuxna som utsatts för övergrepp under uppväxten, de hänvisade till privatpraktiserande eller till storstäderna, säger Maria.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".