2014 års Rubus Arcticus-stipendiater Foto: NLL
2014 års Rubus Arcticus-stipendiater Foto: NLL.

Nya Rubus Arcticus-stipendiater utsedda

Jouni Vesa: Det här är stort för hiphop-dansarna
1:33 min

Riksspelmannen Daniel Wikslund och konstnären Viktoria Andersson är två av dem som tilldelas årets Rubus Arcticus-stipendier.

I dag delade landstinget i Norrbotten ut årets Rubus Arcticus-stipendier.

De fyra kulturstipendierna på vardera 100.000 kronor gick i år till konstnären Viktoria Andersson och riksspelmannen Daniel Wikslund.

Camilla Blomkvist, med rötterna i Ersnäs, får drama- och litteraturstipendiet och Jouni Vesa i Exile Dance Crew i Luleå får dansstipendiet.

Årets heders- och förtjänstipendium på 50.000 kronor går till författaren, gitarristen och professorn i rockmusik vid Luleå tekniska universitet i Piteå, K-G Johansson.

Idrottsstipendet går till längdskidåkaren Sofia Henriksson från Bergsviken (50.000 kronor) och idrottsledarestipendiet går till Tomas Karlsson i Råneå brottarklubb (30.000).

Här kommer motiveringarna:

Camilla Blomqvist, drama/litteratur:
Camilla Blomqvist närmar sig sina berättelser och karaktärer med värme och ödmjukhet och lyckas med sitt absoluta gehör för språkets nyanser att skapa stor igenkänning. Med humorn som ständig följeslagare gestaltar hon vår samtids stora frågor och synliggör hur dessa påverkar vår vardag. Med sina rötter fast förankrade i Ersnäs lyckas hon sträcka sina grenar högt mot poesins himmel utan att tappa balansen.

Victoria Andersson, konst:
Konstnären Victoria Andersson levandegör berättelsen om Norrbotten genom rotvältor, kalhyggen och kapade tallar. Victoria lyckas mästerligt fånga både protest och lovsång i samma bild. Med nål och tråd broderar hon sig in i våra hjärtan med både humor och allvar, men också vackert och poetiskt i fi­nstämda silhuetter som speglar skönhetens evighet. Victoria Andersson är en värdig mottagare av Rubus Arcticus och en konstnär att vara stolt över.

Jouni Vesa, dans:
Jouni Vesa är en av grundarna till street- och breakdancegruppen Exiled Dance Crew. Han har genom sitt brinnande engagemang i kombination med pedagogisk kunskap och förståelse för dansens gränslösa kraft berört och inspirerat mängder av unga människor till att ta sina allra första danssteg. Oavsett publikens ålder och bakgrund strävar han alltid att nå ut med sin dans till alla och bidrar därmed kraftfullt till utvecklingen av länets dans- och kulturliv.

Daniel Wikslund, musik:
Musikern, berättaren och estradören Daniel Wikslund, bosatt i byn Tjautjasjaur utanför Gällivare, är Sveriges nordligaste riksspelman. Med sitt pulserande ­fiolspel och sin jordnära berättarkonst omfamnar han de existentiella livsfrågorna där lek och allvar går hand i hand och kärlek och uppbrott går sida vid sida. I Daniel Wikslunds konstnärliga universum sammansmälter den stora, vida världen med en norrbottnisk mylla som doftar och längtar.

Heders- och förtjänststipendiet; K G Johansson, musik:
K G Johansson, född 1952, är en norrbottnisk författare, översättare, gitarrist, fi­losofi­e doktor och professor i rockmusik vid Luleå tekniska universitet. Han är uppvuxen i Södra Sandträsk i Arvidsjaurs kommun men flyttade 1968 till Piteå där han fortfarande bor och verkar. K G Johansson har väsentligt bidragit till att utveckla länets kultur inom ett brett fält.
Hans musikläroböcker har satt Norrbotten på kartan och många musiklärare som utbildats i Norrbotten ­finns över hela landet med hans kunskaper som ett mycket viktigt inslag i undervisningen. K G Johanssons mångåriga insatser inom litteratur och musik vittnar sammantaget om en unik och imponerande kulturgärning.

Idrottsstipendiet; Sofi­a Henriksson, idrottare:
Sofi­a Henriksson har antagit utmaningen att nå världseliten i längdskidåkning – och hon lämnar ingenting åt slumpen. Den målmedvetna Piteå Elit-åkaren avslutade sin sista juniorsäsong med att åka hem tre junior-SM guld och tre junior-VM medaljer. När hon nu kliver in i seniorålderns tuffa tillvaro kommer hon att ha stor nytta av sin förmåga att se sina egna utvecklings- och förbättringsområden. So­fia Henriksson sätter alltid kamratskap främst, hon är ödmjuk och omtänksam och hon har alla förutsättningar att föra den stolta, norrbottniska, skidtraditionen vidare ut i världen.

Kulturstipendiat, idrottsledare; Thomas Karlsson, Råneå Brottarklubb:
Tomas Karlssons idrottshjärta är stort och klappar som allra hårdast för Råneå Brottarklubb. Han är eldsjälen och ledaren som ser och bekräftar alla. Det spelar ingen roll vilket kön eller vilket ursprung du har eller om du är framgångsrik eller nybörjare. Alla är lika mycket värda för oavsett din ekonomiska situation ska du alltid kunna vara med och träna. Tomas Karlsson är en förebild som genom sitt agerande visar att integration och mångfald gör att verksamheten utvecklas positivt. I ord och handling bidrar han till att utveckla svensk idrott till den bästa i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".