Tanya Jendersen, strateg inom området jämställdet och jämlikhet på Norrbottens läns landsting. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Tanya Jendersen, strateg inom området jämställdet och jämlikhet på Norrbottens läns landsting. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.

Landstinget självkritiskt om övergreppsvården

"Tyvärr är vi inte förvånade"
1:38 min

Landstinget i Norrbotten kan inte erbjuda specialiserad vård till vuxna som utsatts för sexuella övergrepp tidigare i livet, trots att landstinget känner till forskningen om kopplingen mellan sexuellt våld och ohälsa.

– Tyvärr var det ju inte förvånande för oss som arbetar med den här frågan, vi vet ju om att läget är så här allvarligt, säger Tanya Jendersen, strateg inom området jämställdet och jämlikhet på Norrbottens läns landsting.

Hon tillägger att situationen förmodligen är allvarligare än forskningsrapporten visar, eftersom det kan finnas stora mörkertal.

Men om ni känt till det så länge, varför finns det så lite hjälp att få för vuxna som utsatts för övergrepp under sin uppväxt?

– Ja, det är en mycket bra fråga och jag tror inte jag har så lätt att svara på den. Dels tror jag inte så många söker vård för det här, man kanske inte vet om att man kan komma till vården, man kanske har blivit besviken i kontakter med vården tidigare och då är det ju tufft att ta sig mod och komma igen, menar Tanya Jendersen.

Forskning som är gjord av Nationellt Centrum för kvinnofrid, NCK, vid Uppsala universitet, i samarbete med Umeå universitet och Statistiska Centralbyrån, den riktades till 10 000 kvinnor och 10 000 män i Sverige, mellan 18-74 år gamla.

Rapporten "Våld och hälsa" publicerades tidigare i år och visar att var femte kvinna och var tjugonde man utsatts för sexuellt våld, och att de i betydligt högre grad än andra riskerar både fysisk och psykisk ohälsa längre fram i livet.

Till exempel depression, alkoholproblem eller självskadebeteende. Det finns även en klar koppling mellan övergrepp före arton års ålder och utsatthet som vuxen.

Rapporten vittnar om en tickande hälsobomb och landstingets strateg Tanya Jendersen öppnar för självkritik.

– Tyder man den här rapporten kan det absolut vara på det här sättet, och det finns alltid en anledning att vara självkritisk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".