BIlen totalförstördes och rutor krossades i explosionen i Luleå. Foto: Alf Lindbergh / Pressfoto
BIlen totalförstördes och rutor krossades i explosionen i Luleå. Foto: Alf Lindbergh / Pressfoto

Ögonvittne berättar om den våldsamma explosionen i Luleå

"Jag såg ett stort eldmoln"
1:32 min

En person skadades allvarigt och fem lindrigt när gastuber i går kväll orsakade en våldsam explosion i centrala Luleå. Explosionen hördes runt om i Luleå och orsakade stora skador på bilar och tryckte ut fönsterrutor på närliggande fastigheter.

Marianne Palovaara bor alldeles i närheten av platsen och blev vittne till den dramatiska händelsen.

– Det var en jättestor smäll. Det är bland de kraftigaste smällar jag hört någonsin. Hela huset skakade och jag sprang rätt ut på gatan. Jag såg ett stort eldmoln.

Marianne Palovaaras man ringde 112 och de fick instruktioner av SOS Alarm att försöka hålla människor minst 300 meter från explosionsplatsen.

Området är avspärrat och polisen kommer att göra en teknisk undersökning i dagsljus i dag, säger vakthavande polisbefäl Anders Calderäng.

Han säger att polisen i nuläget rubricerar det hela som allmänfarlig vårdslöshet, men det kan vara frågan om en ren olyckshändelse. Den man som skadades allvarligt har inte kunnat höras än.

Varför gasolflaskan exploderade är oklart.

De boende i fastigheten fick beskedet att de för natten inte kunde sova i sina lägenheter. Det är fastighetsägarens skyldighet att ordna med alternativt boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".