(t.v) Nya landstingsrådet Kenneth Backgård, (NS) och (t.h) Kent Ögren (S) Landstingsråd Norrbotten.
Kenneth Backgård (NS, t v) och Kent Ögren (S). Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Backgård sensationellt vald till landstingsstyrelsens ordförande

Kenneth Backgård (NS): Kommer sondera terrängen
2:19 min

Efter en sluten omröstning på landstingsmötet står det klart att Kenneth Backgård i Norrbottens sjukvårdsparti fick 35 röster mot Socialdemokraten Kent Ögrens 34 röster. Två ledamöter lämnade blanka röster.

Det var på begäran av Folkpartiets gruppledare Jens Sundström, som sluten omröstning genomfördes. Samtidigt föreslog Jens Sundström att Kenneth Backgård skulle väljas till ordförande i landstingsstyrelsen med Glenn Berggård (V) som vice ordförande.

Valberedningen lade sitt förslag att Kent Ögren skulle bli ordförande i landstingsstyrelsen. Förslaget var baserat på att S, V och MP skulle fortsätta att leda landstinget med ett mandats övervikt i fullmäktige.

Kenneth Backgård (NS) tar det hela med ro.

– Nu ska jag sondera möjligheterna för att få en bred majoritet, säger Backgård.

Kent Ögren (S) som förlorat landstingsrådsposten är besviken och säger att han utgår från att det är två partikamrater som svikit vid omröstningen där två röster som lämnades var blanka och som gjorde att Backgård vann med en röst.

Efter att resultatet blev känt ajournerades landstingsmötet och först på tisdag (25/11) ska förhandlingarna återuppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".