Svenskt kött uppfödd i Belgien är det svenskt kött?
1 av 2
Svenskt kött uppfödd i Belgien är det svenskt kött? Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio, Montage: Sveriges Radio
Annelie Lampinen är färskvaruansvarig på ICA Maxi i Luleå
2 av 2
Annelie Lampinen är färskvaruansvarig på ICA Maxi i Luleå. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio

Felmärkt köttfärs i Luleå - belgisk köttfärs var svensk

Norrbottensgården: Det har ju blivit något fel
1:34 min

I dagarna har ett nytt fall av felmärkt kött dykt upp i en av länets mataffärer. På en affär i Luleå har man sålt norrländsk köttfärs, men på innehållsförteckningen har det stått något helt annat.

De flesta minns nog köttfärsskandalen och hästköttsskandalen och buffelköttet som såldes som oxfilé. Den här gången var det på Ica Maxi i Luleå som det gick snett, då Norrbottensgårdens nötkött från Norrbotten och Västerbotten paketerades och fick Belgien som ursprungsland.

– Vi säljer även kött som butikerna bereder själva. Då märker de med sin egen etikett och där har det ju blivit något fel, för där står det uppfödd i Belgien, säger Ingemar Hansson, vd vid Norrbottensgården.

Det var i och med en rengöring som paketeringsmaskinen råkade få fel märkningsinställningar.

– När man trycker där så kommer man åt landlistan och längst nere i det vänstra hörnet sitter Belgien. Där blev det kvar helt enkelt. Mänskliga faktorn har ställt till det på skärmen, säger Annelie Lampinen, färskvaruansvarig hos ICA Maxi.

Bäst före-datumet kan affären inte ändra manuellt, vare sig man vill eller inte, enligt Annelie Lampinen. Men ett enkelt feltryck på knapparna kan alltså ge förpackningen helt nytt ursprung. Den här gången handlar det om ett 50-tal förpackningar.

Är det inte extra viktigt då att man är så noggrann man bara kan?

– Absolut, det här är en gång för mycket. Så nu ska det dubbelkollas varje gång man slår in. Man ska ta ut etiketten och kolla om det är korrekt. Det är en helt ny rutin, säger Annelie Lampinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".