Northlands vd Johan Balck och rekonstruktören Lars Söderqvist under presskonferensen i Pajala Folkets hus. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Northlands vd Johan Balck och rekonstruktören Lars Söderqvist under presskonferensen i Pajala Folkets hus. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Pajala

Byggjätte kan rädda Northland

Rekonstruktören Lars Söderqvist om budet
1:03 min

Det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources, som befinner sig i rekonstruktion, kan komma att räddas.

En grupp svenska investerare med "industriell kompetens" har lagt ett bud till Northlands större fordringsägare, inklusive obligationsinnehavarna, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det är ett förvärv av obligationer som ska konverteras så man får en ägarroll i bolaget, säger rekonstruktören Lars Söderqvist till P4 Norrbotten. 

Han vill inte gå in på vilka som står bakom budet. Men enligt Northland själv är det en grupp svenska investerare och det är ingen vågad gissning att byggbolaget Peab är en av nyckelspelarna i Northlands räddning. Peabs fordringar skulle i så fall konverteras till aktier och byggjätten skulle bli en av de stora ägarna i gruvbolaget. 

Om förslaget går igenom hoppas man kunna återuppta produktionen i gruvan i Pajala i december.

– Det här är en stor pusselbit i rekonstruktionsarbetet. Min bedömning är att det är troligt att det här leder till en överenskommelse, säger Lars Söderqvist till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".