Socialförvaltningen i Luleå kommun. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
Socialförvaltningen i Luleå kommun. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.

Svårt rekrytera socialsekreterare i Norrbotten

"Utmaningen är att locka till sig ny arbetskraft och få dem man har att stanna"
1:45 min

Norrbottens kommuner tycker att det är svårt att rekrytera socialsekreterare. I oktober hade fler än hälften av kommunerna mellan 20 och 40 procents vakanser för socialsekreterare inom barn- och ungdomsverksamheten.

Två tredjedelar av Sveriges kommuner uppger att det är svårt att rekrytera kvalificerade socialsekreterare till barn- och ungdomsenheterna. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

I Norrbottens 14 kommuner bekräftas den här bilden. I oktober hade fler än hälften av kommunerna mellan 20 och 40 procents vakanser för socialsekreterare inom barn- och ungdomsverksamheten.

Övertorneås socialchef Mehmed Hasanbegovic vill jobba hårt både för att behålla medarbetare och rekrytera nya.

– Det är svårt att rekrytera för en liten kommun som Övertorneå så utmaningen är både att locka till sig ny arbetskraft och att få dem man har att stanna. Ett gott arbetsklimat och lönen är ett par saker som spelar in där, säger han.

Socialchefen i Övertorneå har flera idéer om vad som bör göras för att locka arbetskraft och han pratar mycket om arbetsgivarens ansvar.

Enligt Mehmed Hasanbegovic hoppar många socialsekreterare av efter en kort tid i yrket och därför tycker han att det vore bra om socionomstudenter tidigt kunde testa att jobba på riktigt.

– Jag har senast i veckan haft diskussioner om en sorts trainee-utbildning med högskolan, så att socionomstudenter efter en viss studietid skulle kunna komma och jobba. På så sätt skulle de få se mer av yrket redan under studietiden och då tidigt veta om det var något för dem eller inte, säger Mehmed Hasanbegovic.

I P1-programmet Kalibers undersökning var det flera av Norrbottenskommunerna som pratade om rekryteringsproblem och stor omsättning på personal. Ett fenomen är till exempel att små kommuner anställer nyutexaminerade socionomer som efter några år flyttar för jobb på annan ort.

För några år sedan hölls en socionomutbildning i regi av Umeå universitet och Lapplands kommunalförbund. Efter studier i Gällivare, Jokkmokk, Kiruna, och Pajala tog drygt 40 personer examen och fick jobb.

Nu diskuteras en repris på den utbildningen och då skulle också andra orter kunna vara med i samarbetet. Även om det inte ännu är klart och ligger flera år bort är Mehmed Hasanbegovic positiv.

– Ja, det skulle absolut vara en bra sak för små kommuner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".