Maria Stenberg och Kent Ögren. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Socialdemokraternas Maria Stenberg och Kent Ögren efter valnederlaget. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Sensationsvalet i landstinget

Maria Stenberg (S) om interna sveket: Pinsamt

Kräver att de lämnar partiet
1:33 min

Många socialdemokrater är upprörda över att två partikamrater verkar ha röstat blankt och därmed banat väg för Kenneth Backgård (NS) som ny ordförande i landstinget på bekostnad av Kent Ögren (S). Maria Stenberg, som också är tänkt som landstingsråd, är en av dem. 

Kent Ögren puttades bort från det ordförandeposten i landstinget i en sluten omröstning. Av allt att döma var det två ledamöter i hans eget parti som röstade blankt och banade vägen för Sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård.

Maria Stenberg (S), om också är tänkt som landstingsråd, kräver att de två blankröstarna lämnar sina landstingsuppdrag om de är invalda som socialdemokrater. I förlängningen bör de också lämna partiet.

Olika uppgifter figurerar på sociala medier och i traditionella medier om att ledande socialdemokrater försöker identifiera blankröstarna och kräver att de kastas ut ur partiet.

Partiets länsordförande i Norrbotten Karin Åström har inte hört något sådant och säger att partidistriktet inte kan utesluta en medlem. 

– Det är inte vanligt inom vårt parti och inget som distrikten hanterar. Vi har en särskilt uteslutningskommitté under partistyrelsen som hanterar den typen av frågor, säger Karin Åström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".