Stress i arbetsmiljön. Foto: Fredrik Persson, Scanpix
1 av 2
Utspel för mer regionala forskningspengar till arbetsmiljön. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio
2 av 2
Utspel för mer regionala forskningspengar till arbetsmiljön. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio

Forskning behövs för att minska arbetsplatsolyckorna

Dragkamp om nya forskningspengar till arbetsmiljön
1:25 min

Nu gör IF Metall, Luleås kommunledning och institutionen för arbetsvetenskap på Luleås tekniska universitet ett utspel för att få mer pengar till arbetsmiljöforskning i länet, bland annat beroende på att flera dödsolyckor inträffat i länet.

Under de allra senaste årens har flera dödolyckor på arbetsplatser runt om i länet under de senaste åren. Och nu senast på SSAB i Luleå för fyra veckor sedan där en slovakisk arbetare omkom.

– Ja, poängen är ju att bedriva arbetsplatsnära forskning. Forskning som är nära problemen som finns. Bedriva forskning tillsammans med LKAB, tillsammans med skogsindustrin, tillsammans med Luleå kommun om problem i vårdsektorn, säger professorn Jan Johansson.

Om det bedrivs forskning om varför utländska arbetare är överrepresenterade i dödsolycksstatistiken eller varför belastningsskador är den viktigaste sjukdomsorsaken inom kvinnodominerade yrken, då har man också chansen att komma på lösningar som verkligen behövs ute på arbetsplatserna, menar arbetslivsforskaren Jan Johansson.

300 miljoner i årliga forskningspengar plockades bort kan man säga från den här sektorn när Arbetslivsinstitutet lades ner 2006.

Som den symbolfråga arbetsmiljön är har den rödgröna regeringen redan aviserat att 100 nya miljoner ska satsar årligen på bland annat forskning. Nu råder det en intensiv dragkamp om var de här miljonerna ska hamna inför att budgeten väntas antas i riksdagen den 3 december.

Blir det samlade resurser i ett slags institut eller regionala fördelade forskningspengar?

– Ja, om man fördelar pengarna i konkurrens kommer vi få ganska betydande del av det, för vi är en stor aktör på marknaden, tror professor Jan Johansson, prefekt för institutionen för arbetsvetenskap vid Luleås tekniska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".