Sven-Erik Österberg
Norrbottens Landshövding Sven-Erik Österberg. Foto: David Ohlsson / Sveriges Radio

Mineralstrategi med förhoppning om gruvöppning

Landshövdingen: Tror att Kaunisvaara öppnar igen
1:28 min

Den regionala mineralstrategin som ska utveckla gruvnäringen i Norrbotten och Västerbotten är snart klar. I den nuvarande versionen sägs att gruvan i Kaunisvaara i Pajala ska ge jobb till cirka 500 personer - trots att gruvan lagts i malpåse.

Den regionala mineralstrategin, "Regional strategi för hållbar mineralutvinning i Västerbottens och Norrbottens län - 2025", som ska ligga till grund för hur gruvnäringen i norra Sverige ska fortsätta och utvecklas i framtiden har varit ute på remiss och bearbetas nu för att bli klar till årsskiftet.

Det är Länsstyrelsen i Norrbotten och Västerbotten som arbetar tillsammans med strategin på uppdrag av förra regeringen. Med i arbetet är även Regionrådet från Västerbotten, Luleå Tekniska Universitet och Umeå universitet, totalt arbetar cirka 10-15 personer med den regionala mineralstrategin.

I den nuvarande regionala strategin står det bland annat att gruvan i Kaunisvaara i Pajala ska ge jobb till cirka 500 personer, trots att gruvan nu ligger i vila och inte kan ge några jobb. Men någon tanke på att ändra i texten finns inte, menar landshövdingen Sven-Erik Österberg,  som sitter i styrgruppen för mineralstrategin.

-- Hela arbetet där uppe i Pajala är inriktat på att gruvan ska komma igång så snabbt som möjligt igen, säger Österberg.

Överlag är strategin positiv till gruvnäringen i norra Sverige och det skrivs bland annat att det inte är någon "tvekan om att en metallprisprognos fram till 2025 måste bli optimistisk" och att "i konkreta termer beräknas gruvindustrin i Sverige öka sin produktion av metallmalmer med cirka 100 procent mellan 2011 och 2020 - från ungefär 60 miljoner ton till ca 120 miljoner ton". Men priset på järnmalmen har istället rasat de senaste åren.

Frågan är nu om den regionala strategin för Västerbotten och Norrbottens län blir missvisande när gruvan i Kaunisvaara nämns som en verksamhet som ger jobb. Sven-Erik Österberg menar dock att mineralstrategin ska vara uppdaterad när den är klar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".