Vy över Kiruna med Kirunagruvan. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
1 av 2
Vy över Kiruna med Kirunagruvan. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
Anders Lindberg, informationschef på LKAB. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Lindberg, informationschef på LKAB. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Nya säkerhetsrutiner efter explosion i Kirunagruvan

"Bara det faktum att det exploderade där det inte ska göra det, gör att vi ser allvarligt på det"
1:21 min

En oväntad explosion ägde rum nere i Kirunagruvan under en så kallad maskinskrotning för en tid sedan. Nu har LKAB infört nya säkerhetsrutiner.

– Bara det faktum att det exploderade där det inte ska göra det, gör att vi ser allvarligt på det. Tack och lov var skadorna inte värre än att det pep i öronen på skrotaren, säger gruvbolagets informationschef Anders Lindberg.

Skrotaren, alltså personen som körde maskinen, fick vara med om smällen för drygt två veckor sedan. Det spett som maskinen har för att spetta loss löst sittande sten utlöste en explosion eftersom det fanns kvar sprängämnen i ett borrhål. Smällen fick skrotarspettet att knäckas. Nu ska LKAB ta reda på hur det här kunde hända.

– Det här är mycket ovanligt. Det är faktiskt det första fallet som de, som jobbar med det här, känner till. Att det har exploderat odetonerat spängämne i ett borrhål, säger Anders Lindberg.

Gruvbolaget inför nu nya säkerhetsrutiner.

– Om skrotaren ser ett helt odetonerat borrhål så ska laddare kallas in för att spola ur eventuella sprängämnen. Här måste det också ha suttit kvar en tändare i borrhålet, annars kan det inte detonera.

Anders Lindberg säger också att föraren satt i en förstärkt hytt.

– Det visar att våra skyddsåtgärder fungerar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".