Mia Fors, controller på fritids- och kulturförvaltningen i Kiruna, ser flera risker med omorganisationen i Kiruna kommun. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Mia Fors, controller på fritids- och kulturförvaltningen i Kiruna, ser flera risker med omorganisationen i Kiruna kommun. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Kritik mot Kiruna kommuns nya organisation

"Förstår inte varför man vill lägga ner den"
1:35 min

En stor omorganisation av Kiruna kommun är på gång och det innebär bland annat att en ny stadsbyggnadsförvaltning och ett nytt bolag bildas från och med nästa år. Men bland personalen är många oroliga över förändringarna och dessutom kommer flera anställda få nya arbetsplatser inom kommunen.

Fritids- och kulturnämnden läggs ner och förvaltningens verksamhet delas upp på andra förvaltningar. Ja, det är ett av förslagen som har lagts fram.

– Det började med att man blev väldigt upprörd och ledsen över att man tappar sin arbetsplats och förvaltning. Den här förvaltningen fungerar oerhört bra och då förstår vi inte riktigt varför de vill lägga ner den och splittra oss, säger Mia Fors som är utredare och controller på fritids- och kulturförvaltningen.

Vad är ni mest rädd för?

– Det vi är rädd för är att fritids- och kulturfrågorna degraderas och blir nedprioriterade.

Mia Fors säger att det är fler som tycker likadant och hon befarar också att kommunens nära kontakt med föreningarna i Kiruna ska försämras i och med förändringarna. Och det finns en oro på fler håll i kommunen.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ser flera risker, till exempel att samarbetet mellan plan och bygg blir sämre när avdelningarna splittras upp på olika förvaltningar.

Kommunchef Peter Niemi har tagit fram förslagen som innebär att det bildas en ny stadsbyggnadsförvaltning och ett nytt moderbolag för de kommunala bolagen.

– Jag har fått ett uppdrag från nuvarande kommunledning att se över nuvarande organisation och då framför allt kopplat till de utmaningar som vi står inför när det gäller stadsomvandlingen.

Har riskanalyserna som kommit in från förvaltningarna någon praktisk verkan?

– Absolut, det här ska vi ha med i det fortsatta arbetet, säger Peter Niemi.

Under tisdagen hålls det förhandlingar med facken och i början av december ska politikerna ta ställning till förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".