Glenn Berggård (V). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Glenn Berggård (V). Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Turbulensen i landstinget

Tilltänkt vice ordförande hoppar av

Glenn Berggård (V) hoppar av kandidatur
0:36 min

Turbulensen i landstinget går vidare. Vänsterpartiets Glenn Berggård, som var valutskottets kandidat till vice ordförande i landstingsstyrelsen avsäger sig sin kandidatur på grund av valet av Kenneth Backgård (NS) som ordförande. 

Berggård hade stöd från alla partier, men väljer att stiga av. 

– Det ingår inte i vår överenskommelse attg jobba tillsammans med en ordförande från ett annat parti. Det känns inte rätt att jobba tillsammans med ett parti som fått stöd av Sverigedemokraterna för att bli valda, säger han. 

Vänsterpartiet har en uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om ett majoritetssamarbete i landstingsfullmäktige. Men förra veckan valdes oväntat Kenneth Backgård (NS) som ordförande då två socialdemokrater la ner sina röster.

Bengt Westman, som i går bildade egen S-grupp tillsammans med partikamraten Bengt Niska, meddelar nu att han stöder alla kandidater i den rödgröna alliansen, förutom Kent Ögren.

Centerledaren Anna-Stina Nordmark Nilsson föreslog att Socialdemokraten Anders Öberg ska bli vice ordförande. Men Öberg tackade nej.

Då föreslog Nordmark Nilsson att socialdemokraten Maria Stenberg skulle ta uppdraget. Stenberg tackade nej med samma motivering som Berggård, att den rödgröna majoriteten aldrig skulle sätta sig i ett presidium med en grupp som har stöd av Sverigedemokraterna.

Nu föreslår Nordmark Nilsson att Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson ska bli vice ordförande och då begärde socialdemokraten Anders Öberg sluten omröstning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".