Kent Ögren (S) landstingsråd Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Kent Ögren (S) landstingsråd Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Turbulensen i landstinget

Kent Ögrens framtid oklar

Kent Ögren sa själv av sig uppdrag
0:43 min

Landstingsrådet Kent Ögrens (S) 25-åriga bana som tongivande politiker kan ha tagit slut idag. 

Förra veckan valdes Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård till landstingsstyrelsens ordförande efter att två socialdemokrater lade ner sina röster. 

I dag valdes Moderaternas Mattias Karlsson till vice ordförande efter flera avhopp, men den rödgröna alliansen reserverade sig mot valen som de menar inte återspeglar majoriteten i landstingsfullmäktige där Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gjort upp om ett samarbete. 

Socialdemokraterna valde att nominera andra än Kent Ögren på alla de poster i styrelser som traditionellt följer med uppdraget som landstingsråd. Nu är han  vald som vanlig ledamot i landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen. 

– Jag sa själv av mig det eftersom vi har två som inte följer det vi kommit överens om på valkonferensen, säger Kent Ögren. 

Det var i går som socialdemokraterna Bengt Westman och Bengt Niska meddelade att de bryter sig ur partiet och bildar en egen S-grupp i landstinget, i protest mot Kent Ögrens ledarskap. 

Kent Ögren var kommunalråd i Jokkmokk tre mandatperioder innan han blev landstingsråd i tre mandatperioder. Vad som nu händer är oklart. 

– Det får vi se, jag kommer att återkomma med besked, säger han. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".