Flygplatschef Peter Salomonsson på Kiruna Airport som har byggts om för 15 miljoner kronor. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Flygplatschef Peter Salomonsson på Kiruna Airport. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Norrbottningar längtar utomlands

Kirunas flygplatschef: Påverkas av kompisar
8:20 min

Norrbottningen längtar allt mer utomlands. I handbagaget packar hälften av tandborsten och på flygplatsen handlas något att läsa och godis. 

Swedavia, som driver många flygplatser i landet, har kartlagt våra resvanor tillsammans med TNS Sifo i undersökningen Resenären. Där får vi veta att 48 procent av norrbottningarna tar med sig tandborsten i handbagaget och 39 procent tar med sig underkläder. 

Kirunas flygplatschef Peter Salomonsson kommenterar undersökningen i ljudklippet. 

Resultat ur Resenären: 

  • Shopping på flygplatsen. Det som efterfrågas på flygplatser generellt är framför allt bra shopping: nästan fyra av tio sätter det främst. I Norrbotten ligger reselektyr i topp med 48 procent, knappt före godis som 46 procent väljer att shoppa.
  • Kvinnor mer förväntansfulla än män. Sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen. Bland kvinnorna är siffran 74 procent. Gotlänningarna är mest förväntansfulla, hela 82 procent. Norrbotten ligger på 67 procent. 
  • Var femte man spenderar helst tid i baren. 21 procent av männen sitter helst i baren och dricker öl, vin eller drinkar. Bland kvinnorna vill man helst fördriva tiden med att prata med sitt resesällskap, 20 procent, eller fika, 18 procent. Norrbottningen dricker gärna kaffe eller te, 31 procent. Vin är populärare än öl, 17 respektive 11 procent. 
  • Närmare tre av fyra, 72 procent, bestämmer sig minst tre månader i förväg var man ska åka. 
  • Mer än hälften av svenskarna har en penna i handbagaget, 54 procent. I Norrbotten är det tandborste och dator/läsplatta som gäller, 48 respektive 44 procent. 
  • Kvinnor vill ha mest tid på flygplatsen. 38 procent av kvinnorna vill ha minst två timmar på sig på flygplatsen jämfört med 32 procent för männen. Vanligaste är dock att vilja spendera minst en timme på flygplatsen, 58 procent jämfört med 55 procent föregående år. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".