Agneta Granström (MP). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Agneta Granström (MP). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Turbulensen i landstinget

Minoritet ska balansera majoritet i landstinget

"Vi kommer att driva röd-grön politik"
1:27 min

De nya ledarna i landstinget är utsedda, men de tillhör inte majoriteten och deras förmåga att leda arbetet underkänns i förhand av den rödgröna majoriteten.

Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård valdes till ordförande i landstingsstyrelsen med Moderaternas Mattias Karlsson som vice.

Det blir besvärligt för de nya ledarna att driva sin politik i minoritetsställning.

Agneta Granström i Miljöpartiet säger att de inte kan administrera den rödgröna majoritetens gemensamma plattform för hälsa, sjkvård och regional utveckling.

– Fullmäktige har valt en ordförande och en vice ordförande, men vi är inte villiga att ställa oss bakom det valet eftersom vi har en annan majoritet.

De rödgrönas reservation mot valet är först och främst en markering att de anser att de nya ledarna inte kan administrera majoritetens politik och att ordförande borde komma från majoriteten.

Att det inte blev så beror på det sensationella att två Socialdemokratiska ledamöter lät bli att rösta på sin egen ledare och banade väg för Kenneth Backgård.

Miljöpartiets Agneta Granström poängterar att de rödgröna i alla situationer kommer att  använda sig av sin majoritetsställning.

– Vi kommer att driva röd-grön politik. Vi kommer inte at ha en moderat politik och vi kommer inte att jobba för Sjukvårdspartiets politik, säger Agneta Granström(MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".