Gruvtruckar med tomma flak i Northlands gruva i Kaunisvaara i Pajala. Foto: Mats Jonsson/Sveriges Radio.
Foto: Mats Jonsson/Sveriges Radio.

Nytt försök att rädda Northland

"Det blir väldigt tufft för dem"
1:13 min

Avgörandets stund kan vara inne för Northlands Resources krisdrabbade järnmalmsgruva nära Pajala. Nya intressenter förhandlar just nu om att ta över, men möjligheterna att rädda verksamheten är små, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer på Nordea.

Det är det låga järnmalmspriset som är grunden till Northland Resources utdragna kris. Till problemen hör också dyra landsvägstransporter för att köra malmen till hamn för utskeppning.

Tidigare i höstas sades 240 personer upp från bolaget. Omkring 12 000 aktieägare, många av dem Pajalabor som ville satsa på ortens framtid, är av allt att döma på väg att förlora sina besparingar.

Aktien har rasat från som mest omkring 3 000 kronor till mindre än en krona. En advokat i Kanada samlar namnunderskrifter för att organisaera en gemensam stämning mot bolaget, en så kallad grupptalan.

Nu pågår förhandlingar om framtiden och en grupp investerare som ännu inte har gett sig till känna säger sig vara intresserade av att ta över. Men enligt Christian Kopfer på Nordea är utsikterna dåliga.

– Tittar vi på vad som har hänt på järnmalmsmarknaden det senaste året så har marknaden ett kraftigt överskott. Med den affärsplanen som är officiell, och det är den som vi känner till, då tror vi att det blir väldigt tufft för dem att bedriva verkasamheten med ett positivt resultat med dagens, säger han.

Råvaruanalytikern Christian Kopfer anser att järmalmspriset är alltför lågt för att man ska kunna driva gruvan med lönsamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".