Varnar för ny dödsdrog i Norrbotten

1:50 min

Nu slår läkare och sjuksköterskor vid missbruksenheten på Sunderby sjukhus larm om en ny dödsdrog som skakat Norrbotten under hösten.

PV8 är namnet på nätdrogen som den senaste tiden varit nära att ta livet av flera unga människor.

- Bara för några veckor sedan hade vi fyra allvarlig fall under fem dagar, säger Kjell Lindström som  jobbar som sjusköterska på missbruksenheten vid Sunderbysjukhus.

Det extacylikande preparatet PV8 säljs lagligt och helt öppet på nätet.

Det handlar om en så kallad forskningskemikalie med en centralstimulerande och hallucinogen effekt och  med biverkningar som beskrivs som frukansvärda.

– Huden dör vid instickstället. Användrana får kraftiga infektioner och stora svullnader. Andra biverkningar är att de blir kraftigt förvirrande och att puls och blodtryck kan sjunka till livsfarliga nivåer, säger Kjell Lindström.

Att få tag i PV8 är enkelt. En sökning på internet och några timar senare kommer svaret från en av leverantörerna att 25 gram kostar 2 500 kronor och vill man beställa ett helt kilo är priset närmare 25 000 kronor.

Säljarna har för att lansera drogen och för att ta reda på hur doseringen ska vara skickat ut gratisprover till kunder i deras register som sedan fått återkoppling om effekterna. Brukarna blir helt enkelt något av försökskaniner och kunskapen om dosering är mycket låg på många håll – eller till och med helt obefintlig.

Nu är ett förbud mot PV8 på gång. Folkhälsomyndigheten har i dagarna lämnat ifrån sig ett underlag för att klassa drogen som hälsovådlig men problematiken lär trots det bestå, enligt Kjell Lindström:

– Då kommer väl PV9? När man förbjuder något så kommer det hela tiden något nytt, så har det ju sett ut i många år.