Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya Raketskolan kostar Kirunaborna ännu mer

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 08.11
Det ena problemet avlöser det andra
(1:32 min)
Nya raketskolan i Kiruna ska få fler arbetsrum för lärare. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
1 av 2
Nya raketskolan i Kiruna ska få fler arbetsrum för lärare. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna kommun satsar ytterligare 25 miljoner kronor på Nya raketskolan. Nu planeras nya arbetsrum byggas. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Kiruna kommun satsar ytterligare 25 miljoner kronor på Nya raketskolan. Nu planeras nya arbetsrum byggas. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Kiruna kommuns kostnader för Nya raketskolan fortsätter att stiga. Nu planerar kommunen att satsa ytterligare 25 miljoner kronor på nya arbetsrum för lärare.

Det var först när skolan stod klar för snart två år sedan som det visade sig att många lärare fick trängas i små arbetsrum i den gamla delen av skolan.

– Där har det varit för trångt helt enkelt för lärarna. De har visserligen varsin plats men det är inte tillräckligt med utrymme, säger Roger Suup (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Kiruna.

Borde ni inte ha tänkt på det innan?

– Jag har varken snickrat eller hamrat i den här byggnaden, utan jag har också ställt frågan till våra projektörer. De har utgått ifrån det man då resonerade om. Man var tydligen inte klar över den slutliga utformningen av organisationen. Den kom senare.

Vems ansvar är det att det blev så här då?

– Det kan jag inte svara på rak arm.

Har inte skolledningen ansvaret?

– Det är väl säkert många parter, både skolledningen och projektörer, säger Roger Suup.

I början av december tar kommunfullmäktige ställning till förslaget om att bygga nya arbetsrum. Om planen går i lås så ska en del av skolans gamla gymnastikhall byggas om till arbetsrum för lärare.

Skolan kostade cirka 250 miljoner kronor att bygga. Men problem med fuktskador har kostat flera miljoner extra och nu tillkommer alltså kostnaderna för arbetsrummen.

– Vi ska komma ihåg att den här ursprungskostnaden är oerhört låg jämfört med alla skolbyggnader i landet, säger Roger Suup.

Men vad säger du till Kirunabor som säkert reagerar på att skolan ska kosta 25 miljoner till?

– Jag säger fortfarande att totalnotan ligger under nivån där man överhuvudtaget bygger idag.

Enligt Roger Suup kan totalkostnaden för skolan nu vara uppe i uppskattningsvis 285 miljoner kronor.

Läraren och skyddsombudet Marita Markusbacka tycker att det är bra för personalens skull att det byggs nya arbetsrum.

Just nu är det visserligen bättre om plats än i början eftersom många lärare har arbetsrum i de modulbyggnader som tillfälligt ställts upp utanför skolan.

Att det har varit trångt, har det påverkat arbetet?

– Visst har det påverkat arbetet. Det har varit många människor i ett litet rum samtidigt. Det blir mycket ljud och man kan inte jobba ostört, säger Marita Markusbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".