Jan Johansson i förställningen Tjärna människa.
Jan Johansson i förställningen Tjärna människa.
Veckans färsking vecka 49 2014

Janne Johansson ger nytt liv åt Vilho Ollikainens poesi

Veckans färsking i P4 Norrbotten framförs av Jan Johansson från grupperna Pajala Tatawin, Jord och Jannes Frickeboda. Nu aktuell i föreställningen Tjära Människa tillsammans med Torndeldalsteatern

Veckans färsking ska vara originalmusik, inte utgiven musik av någon annan och denna Veckas Färsking är lite på gränsen, vi vet.

De inspelningar som är ursprunget till låten hittades nämligen på ett knastrigt kassettband, i en kartong hemma hos Vilho Ollikainenes tidigare hustru.

När folkmusikern Janne Johansson besökte henne för sex år sedan fick han två kartongen med dessa med sig hem. Detta blev startskottet till föreställningen Tjära människa som Janne Johansson spelar runt om i Norrbotten i vinter tillsammans med Torndeldalsteatern. Det är i den föreställningen vi vanligtvis kan höra Veckans färsking, låten Tangorock.

Om namnet Jan Johansson låter bekant för er är det inget konstigt. Förutom att spela denna föreställning hittar ni honom som en av medlemmarna i grupperna Pajala Tatawin, Jord och Jannes Frickeboda.

Låten Tangorock får stå för hur viktigt det är att någon berättar en annan människas historia och för historien vidare, genom en muntlig folklig tradition. Men idag kan vi även föreviga historien med hjälp av dagens teknik  – denna vecka genom Jannes inspelning av Vilhos outgivna, knastriga inspelning av Tangorock.

Har du en ny låt på gång? Vill du vara Veckans färsking i P4 Norrbotten? Hör av dig till oss!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".