Det nya avtalet med leverantören begränsar norrbottningars möjlighet att låna e-böcker på biblioteken. Foto: Pontus Lundahl/TT
1 av 2
Det nya avtalet med leverantören begränsar norrbottningars möjlighet att låna e-böcker på biblioteken. Foto: Pontus Lundahl/TT
Erica Forsgren, samordnare för biblioteken i Norrbotten. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio
2 av 2
Erica Forsgren, samordnare för biblioteken i Norrbotten. Foto: Elina Perdahl/Sveriges Radio

Färre e-bokslån med nytt avtal

"Aldrig roligt att förändra till det sämre"
1:59 min

Från och med nu kommer norrbottningar bara att kunna låna två e-böcker per månad från länets bibliotek. Det är leverantören Elib som ändrat sina villkor, vilket gör det dyrare för biblioteken att låna ut e-böcker.

Norrbotten har haft en generös e-lånskvot jämfört med andra län, och länets låntagare har fått låna 20 e-böcker per månad. Men det är nu historia, efter att leverantören Elib förändrat sina villkor. Nu är det två böcker i månaden som gäller.

Biblioteken har hittills betalat 20 kronor till Elib varje gång en en låntagare lånat en e-bok, men nu införs så kallad flexibel prissättning. Det betyder att biblioteken får betala mellan fem och åttio kronor per lån, baserat på bland annat hur populär boken är.

– Vi ser en möjlighet, eller en risk, att många lånar det som är mest populärt, och då blir kostnaden högre per lån, säger Erica Forsgren, samordnare för biblioteken.

Från och med nu kommer förlagen släppa fler nya titlar på e-bok, så det är med dubbla känslor biblioteken ser på det nya avtalet med e-boksleverantören. Å ena sidan fler nysläppta titlar och förhoppningar om att locka nya låntagare, å andra sidan begränsade möjligheter att erbjuda e-böcker i och med den flexibla prissättningen.

– Vi tycker att det är bra att fler populära titlar släpps snabbare. Men det är ju en dyrare lösning för folkbiblioteken. Det är som det är, och det är de spelreglerna vi har. De här företagen har nära på monopol, och det är svårt att pressa priserna, säger Erica Forsgren.

– Det är aldrig roligt att förändra till det sämre. Man vill ju hemskt gärna erbjuda något som blir bättre på alla fronter, men det kan vi inte göra idag, säger hon.

Men Johan Greiff, VD på Elib, håller inte med om att den nya modellen nödvändigtvis blir dyrare för biblioteken.

– Tittar vi på hur det ser ut med böckerna så är det 30 procent av titlarna som blivit billigare än 20 kronor som det tidigare var. Och bara sju procent har blivit dyrare, och det är framförallt de böcker som tidigare inte gått att låna, säger Johan Greiff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".