30 lokförare vid LKAB Malmtrafik i Narvik strejkar. Ronald Remman är en av dem. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
30 lokförare vid LKAB Malmtrafik i Narvik strejkar. Ronald Remman är en av dem. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Norska lokförare redo för en långvarig strejk

"Det er litt underligt"
1:33 min

De är beredda att strejka länge. Det är budskapet från ett 30-tal norska lokförare vid LKAB malmtrafik i Narvik som har strejkat sedan igår.

– Det är ju lite märkligt att företaget inte vill säkra att vi har trygga jobb här i Norge som lokförare. Att de hellre vill åsidosätta alla avtal som är och har varit i många år och som har fungerat helt utan problem. Det är underligt och vad är baktanken med det? Det kan man ju bara spekulera i, säger lokföraren Ronald Remman som också leder den fackliga lokomotivmannaföreningen i Narvik.

Ett tiotal norska lokförare befann sig under torsdagseftermiddagen vid en liten eld nära tågspåret i Narvik. De hade gula västar på sig med texten "Streikevakt" och stämningen var god.

LKAB har inte velat ta med fackets krav om bemanningen i löneförhandlingarna, utan menar att det är förhandling för sig.

Ronald Remman säger att det inte måste stå i själva kollektivavtalet, men att det då kan stå skrivet i ett sidoavtal som följer kollektivavtalets period.

LKAB:s logistikchef Anders Björnström har sagt till P4 Norrbotten att det inte finns några planer på att dra ner på förarkåren i Narvik.

All malmtrafik mellan Kiruna och Narvik stod still under en stor del av torsdagen, men enligt LKAB ska de tåg som körs av svenska lokförare snart rulla igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".