Esranges uppskjutningsramp. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Esranges uppskjutningsramp. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

LTU mångmiljonsatsar på rymden

Nya rymdprofessorn: "En underbar plats för rymdforskning"
1:36 min

Över 25 nya tjänster blir resultatet av Luleå tekniska universitets nya mångmiljonsatsning på rymdforskning. De flesta kommer att ha sin bas i Kiruna.

Luleå tekniska universitet storsatsar på sitt nya rymdforskningsprojekt Rymdforskarskolan. Universitetet går in med omkring 75 miljoner kronor, vilket kommer att resultera i över 25 tjänster totalt. Det är uppdelat på två professorer, tjugo doktorander och ett antal forskare. Majoriteten av dem kommer ha sin bas i Kiruna.

– Vårt geografiska läge i Kiruna möjliggör rymdforskning på ett annat sätt än man kan göra i Stockholm eller på västkusten. Vi har många rymdaktörer i Kiruna och vi vill förstärka universitetets position i rymdområdet, säger Jonas Ekman, som är prefekt på institutionen för system- och rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

Javier Martín-Torres, professor i atmosfärvetenskap, är en av Rymdforskarskolans nyanställda. Också han lyfter fram Kirunas redan nu väletablerade rymdcentrum som en förutsättning till att bedriva progressiv forskning.

Han kommer snart att få sällskap av ett handplockat team från Spanien och planerar att starta ett långsiktigt arbete med målet att göra universitet i Europaledande inom forskningen om planeten Mars.

– Ni har kapaciteten, tekniken och erfarenheten, så det är en underbar plats för rymdforskning, säger Javier Martín-Torres.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".