Långväga fågelskådare har kommit till Vuollerim för att få se den lilla dvärglärkan. Foto: Mats Karström
1 av 2
Ett 50-tal långväga fågelentusiaster sökte sig idag till Vuollerim för att få se dvärglärkan. Foto: Mats Karström
Dvärglärka. Foto: Mats Karström
2 av 2
Dvärglärkan som navigerat fel och hamnat i Vuollerim. Foto: Mats Karström

Unik fågel lockar fågelskådare från hela Sverige till Vuollerim

"Den hade nog tänkt få sommarvärme, men hamnade i snön i Vuollerim"
5:46 min

Långväga fågelentusiaster har idag vallfärdat till Vuollerim, där Mats Karström igår upptäckte en dvärglärka vid sitt fågelbord. Den har bara setts tre gånger tidigare i Sverige och senast var 2003 i Blekinge.

Dvärglärkan håller normalt till i Nordafrika, Mellanöstern, södra Ryssland och Centralasien och Mats Karström kunde knappt tro sina ögon när han igår satt vid sitt köksbord och tittade ut mot fågelbordet.

– Jag förstod att det inte var någon av de lärkor som ska finnas i Sverige.

Dvärglärkan flög iväg och Mats Karström tog bilen och försökte hitta den för att dokumentera sitt fynd. Det har han också lyckats göra och dvärglärkan har idag varit i närheten av hans fågelbord hela dagen.

Ett 50-tal fågelentusiaster har fått se dvärglärkan idag och i morgon väntar Mats andra fågelskådare från södra Sverige.

Han berättar att det nu pågår en intensiv diskussion i olika forum för att försöka artbestämma dvärglärkan – det finns nämligen flera olika arter bland dvärglärkorna.

– Man ska helst få en liten fjäder från fågeln eller som jag gjorde, jag hittade lite spillning, så nu får vi se om jag kan skicka bajset på analys för att få reda på vilken art det är.

– Det har varit en dramatisk dag, konstaterar Mats Karström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".