Gerd Bergman, verksamhetschef inom individ och familjeomsorgen i Luleå kommun
Gerd Bergman, verksamhetschef inom individ och familjeomsorgen i Luleå kommun, arbetar med att hitta en permanent bostad till dom hemlösa tiggarna. Foto: David Ohlsson / P4 Norrbotten

Lösning på gång för hemlösa tiggare i Luleå

"Vi diskuterar i första hand med kyrkan"
1:27 min

Vintern är defintivt här och de hemlösa rumänska tiggarna i Luleå får allt svårare att hålla värmen. En del av dem sover i den tillfälliga lägenhet som Luleå kommun ordnade för en dryg månad sen, men nu är också en mer permanent lösning på gång.

Den lägenhet som kommunen tillfälligt har upplåtit åt tiggarna är ganska trång även om den bara används till att sova i. Kommunen låser upp den på kvällen och låser igen den på morgonen.

Gerd Bergman är verksamhetschef inom individ och familjeomsorgen i Luleå och hon har fått uppdraget att orna en mer permanent lösning för tiggarna i Luleå.

– Just nu diskuterar vi i första hand med kyrkan, men vi undersöker också tillsammans med tekniska förvaltningen och Lulebo om det finns några lokaler.

Gerd Bergman säger att det är svårt att hitta en lämplig lokal, men att det är på gång.

– Det kommer nog att ta ytterligare någon vecka.

Tror ni att det kommer att vara klart innan jul?

– Det hoppas vi verkligen, avslutar Gerd Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".